LSWC’11 , Zaragoza, Spain Report (GR)

LSWC’11 Σαραγόσα, Ισπανία

Ένα συνέδριο με 600 συμμετέχοντες και 100 επιχειρήσεις ανοιχτού λογισμικού…κάτι πολύ ενδιαφέρον,για μένα το πρώτο συνέδριο στο εξωτερικό . Σπουδάζω και μένω στην Μαδρίτη παρόλα ταύτα σκέφτηκα πως θα ήτανε μία πολύ ωραία ιδέα η συμμετοχή στο συνέδριο…πάμε να δούμε όμως τι έλαβε μέρος στο συνέδριο , ποιες παρουσιάσεις παρακολούθησα…

Ημέρα 1η (9 Νοεμβρίου)

Ξύπνησα πολύ νωρίς για να πάρω το λεωφορείο έτσι ώστε να πάω στο κτήριο του Ayutamiento de Zarogoza. Έφτασα στις 8 το πρωί , αλλά οι Διαπιστεύσεις ξεκινούσαν στις 9 , οπότε απόλαυσα τον πρωινό μου καφέ στην Cafeteria el Seminario. Στις 9 λοιπόν μπήκα στο κτήριο , για περάσω την διαδικάσια των διαπιστεύσεων. Η αλήθεια είναι πως δεν ήτανε δύσκολο να βρείς την αφίσα του συνεδρείου αλλά και το πού γινότανε οι “Διαπιστεύσεις”. Απέναντι απο τον χώρο τον διαπιστέυσεων υπήρχανε 3 αφίσες ([1] , [2] , [3] ). Στις 10 λοιπόν ξεκίνησε το “Καλωσόρισμα “ . Σε αυτό μίλησε ο Juan Alberto Belloca (Δήμαρχος της Σαραγόσας ) και παρουσίασε την αποδοχή της χρήσης του ανοιχτού λογισμικού στην επαρχεία της Aragon τα τελευταία χρόνια. Μετά το καλωσόρισμα , παρακολούθησα μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση Ψηφιακή υπογραφή και ηλεκτρονική ταυτότητα με την χρήση της Sinadura Suite” . Αυτή η σουίτα είναι ένα προιον ανοιχτού λογισμικού της εταιρίας Zylk (κατασκευασμένο σε Java) , και έχει σχέση με την ψηφιακή υπογραφή και ηλεκτρονική ταυτότητα που χρησιμοπείται στα Ισπανικά Δελτία Ταυτότητας (DNI). Στις 11.30 υπήρξε μια μικρή διακοπή και ξεκίνησε το δίαλειμμα για καφέ” . Έτσι στις 12.00 ακολούθησε η επόμενη παρουσίασηWeb programming με το express.js (node.js + MVC) , το express.js προσφέρει ένα πολύ έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο για προγραμματισμό σε Javascript. Αυτό το συνέδριο μου άρεσε πολύ γιατί δεν υπήρχανε παρουσιάσεις εμπορικού χαρακτήρα , αλλά παρουσιάσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως η παρουσίαση Τα κοινωνικά δίκτυα στο Web 2.0 , της Ana Frede. Μετά απο αυτήν την ενδιαφέρουσα παρουσίαση , ακολούθησε το μεσημεριανό δίαλειμμα. Στη συνέχεια ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα όσο και οι άλλες παρουσίαση Μεταφορά απο το Google Apps στο Zimbra OSE (Consorci Lleidata) . Κατα την γνώμη μου απουσιάζουνε εφαρμογές (ή πλατφόρμες) οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουνε το Google Apps. Στις 17.00 , στο Salon Actos , έλαβε μέρος μία παρουσίαση νομικού ενδιαφέροντος, Πατέντες λογισμικού : Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται, απο τον Alberto Barrionuevo. Πιστεύω πως αυτό το θέμα δεν είναι μόνο νομικού ενδιαφέροντος , αλλά και ο κόσμος της πληροφορικής έχει την υποχρεώση να γνωρίζει το τί συμβαίνει με τις πατέντες λογισμικού. Ο Alberto Barrionuevo παρουσίασε επίσης , κάτι πιο εμπορικό , “OpenERP Plus : Η πιο ολοκληρωμένη υλοποίηση διοίκησης επιχειρήσεων “ ,μια πιο εμπορική υλοποίηση του OpenERP που η εταιρία OPENTIA έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Έτσι λοιπόν πέρασε η πρώτη μέρα στο συνέδριο.

Το βράδυ βγήκα έξω για μερικές μπύρες!

Κάποια απο τα βίντεο του συνεδρίου είναι διαθέσιμα εδώ :

“Καλωσόρισμα “ [vid1]

“Πατέντες λογισμικού “ [vid2]

“ OpenERP Plus “ [vid3]

Ημέρα 2η (10 Νοεμβρίου)

Η δεύτερη μέρα ήταν λίγο διαφορετική απο την πρώτη. Στις 10.30 η πιο σημαντική , κατ’εμε , παρουσίαση ξεκίνησε στην Aula 3. Οι πιστοποιήσεις είναι κάτι το οποίο πολύς κόσμος θέλει να αποκτήσει , γιαυτοΤι είναι η πιστοποίηση LPI η οποία έδωσε σε όλους τις απαραίτητες πληροφορίες. Ο Henry Chalup Dergam , General Director για το LPI στην Ισπανία παρουσίασε την πιστοποίηση και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Κατα την δίαρκεια της παρουσίασης έιδα κάτι το οποίο με χαροποίησε. Στο Ayutamiento de Zaragoza χρησιμοποιούνε μία διανομή Linux η οποία βασίζεται στο openSUSE 11.2 και ονομάζεται AZLinux .Η τελευταία παρουσιάση που είδα ήτανε αυτή για το AZLinux . Μετά το δίαλειμμα για καφέ , στις 12.00 ξεκίνησε η παρουσίαση του Merengue. Το θέμα της παρουσιάσης ήτανε Merengue : CMS βασισμένο στο Django , η αλήθεια είναι πώς γνώριζω πολύ λίγο το Django ,αλλά μου φάνηκε ευκολότερο στην χρήση απο το Django. Η τελευταία λοιπόν παρουσίαση ήτανε η AZLinux. Λειτουργικά χαρακτηριστικά . To AZLinux βασίζεται στο  openSUSE Linux 11.2 , το Ayutamiento πλέον χρησιμοποιεί ανοιχτό λογισμικό σε όλους τους υπολογιστές και μου άρεσε αρκετά η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση της Αραγονίας για την χρήση του ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο τομέα. Έτσι λοιπόν το AZLinux χρησιμοποιεί τον διαχειριστή πακέτων Migasfree, ένας πολύ απλός και συνάμα πολυ χρήσιμος διαχειριστής πακέτων. Στο Ayutamiento της Σαραγόσας έχουνε υλοποιήσει με επιτυχία λοιπόν την μεταφορά απο τεχνολογίες κλειστού λογισμικού σε αντίστοιχες ανοιχτού λογισμικού.

Κάποια απο τα βίντεο της δεύτερης ημέρας είναι διαθέσιμα εδώ

“Merengue : CMS βασισμένο στο Django” [vid4]

Επίσης όλα τα βίντεο του συνεδρείου είναι διαθέσιμα εδώ :

[Videos]

Εν κατακλείδι , το LSWC’11 μου άρεσε πολύ. Γνώρισα πολύ κόσμο που ενασχολείται με το Ανοιχτό Λογισμικό. Ανθρώπους των επιχειρήσεων αλλά και ανθρώπους απλούς σάν εμένα. Όπως είπε ο Francisco Javier Solans Benedi (Πρόεδρος του Cesla ) στο [ vid1 ]  (13:00), “De hecho Software Libre es un axioma ,que viene para establecerse“, δηλαδή “ Όντως το ανοιχτό λογισμικό είναι ένα αξίωμα και έρχεται να καθιερωθεί “, έτσι λοιπόν πολλές αυτόνομες κοινότηες στην Ισπανία χρησιμοποιούνε ανοιχτό λογισμικό. Σίγουρα θα συμμετάσχω και σε άλλα συνέδρεια και εκδηλώσεις εδώ στην Ισπανία.

Ρουσινόπουλος Αθανάσιος-Ηλίας

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s